10 Followers
8 Following
Weltschmerz

Weltschmerz

Currently reading

How To Be Idle
Tom Hodgkinson
Progress: 30/289 pages

Dopler

Doppler - Erland Loe

Obratite pažnju na Erlenda Lua, zaslužuje je!

 

Istina, njegovo pisanje je nešto drugačije od onoga na šta smo mi na ovim prostorima navikli. Jednostavno je reč o senzibilitetu. Luovi junaci su možda tipični Skandinavci, ali su sa tačke gledišta tipičnog, a i manje tipičnog Balkanca, prilično atipični ljudi.

 

Dopler je delo na ivici apsurda. Tematizuje apsurdnost civilizacije, kultivacije čovečanstva i ideje o napretku koju ono gaji, i naravno, same egzistencije. Možda vam je malo verovatno da sredovečan, porodičan čovek koji živi u izobilju, u jednoj razvijenoj evropskoj državi, može da napusti svoju porodicu kako bi se distancirao od civilizacije i vratio iskonskom u čoveku. Možda vam je čudno, a možda ga ipak razumete.

 

Ne mogu da obećam da će vam se svideti, ali će vas verovatno naterati na razmišljanje, jer govori o temi manje ili više bliskoj svakom savremenom čoveku, a sve to na zabavan, duhovit način.

 

Slovenskoj duši može zasmetati svedenost emocija, hladnoća jednog Skandinavca. Ako to prevaziđete, daćete sebi šansu za uživanje u ovom delu.

 

A ako vam se svidi, ne propustite ni Naivan, super.